Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Sernik z kruszonką na kruchym spodzie

Sernik

Moja mama piecze sernik z tego przepisu odkąd pamiętam. Jadłam już wiele różnych serników, ale ten jest zdecydowanie najlepszy. Może przez to, że przywołuje we mnie wspomnienie rodzinnego domu i chwil spędzanych z najbliższym? Pewnie to trochę też. :) Ten sernik jest puszysty i rozpływający się w ustach. Ma w sobie coś takiego, że po zjedzeniu jednego kawałka, nie można oprzeć się pokusie i sięga się po następny. Zdecydowanie polecam!

Składniki na ciasto:

  • 170 g mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 55 g cukru
  • 50 g masła
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 50 ml śmietany kremówki
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na masę serową:

  • 800 g tłustego sera
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 100 g masła
  • 6 żółtek
  • 4 białka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 budyń śmietankowy

Składniki na kruszonkę:

  • 50 g masła
  • 10 łyżek mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Dodajemy masło i całość siekamy nożem. Dodajemy cukier, cukier waniliowy i mieszamy. W uzyskanym cieście robimy zagłębienie, dodajemy żółtka i śmietanę kremówkę. Całość zagarniamy nożem i szybko zagniatamy ciasto. Przekładamy na talerz, przykrywamy folią i wkładamy do lodówki.

Ser mielimy dwukrotnie. Do zmielenia dodajemy też miękkie masło, dzięki temu dobrze połączy się z serem. Otrzymaną masę miksujemy, w trakcie dodajemy śmietanę kremówkę i dalej miksujemy aż do połączenia się składników. Żółtka ucieramy z 2/3 cukru na kogel-mogel i dodajemy je stopniowo do masy serowej. Gdy składniki ładnie się połączą dodajemy budyń i całość miksujemy. W oddzielnej misce ubijamy na sztywno białka z resztą cukru. Dodajemy je do masy serowej i delikatnie mieszamy całość łyżką.

Przygotowujemy kruszonkę. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy do niej cukier, cukier waniliowy oraz masło i całość najpierw siekamy nożem, a następnie wyrabiamy palcami do połączenia się składników.

Blachę o wymiarach 30x25 cm wykładamy papierem do pieczenia.

Ciasto wyciągamy z lodówki, rozwałkowujemy je na wymiar blachy i przekładamy na nią.

Masę serową wykładamy na ciasto i posypujemy kruszonką.

Sernik pieczemy w temperaturze 175°C przez około 65 minut.

Smacznego.

Sernik

środa, 19 września 2012, magduska_z
Tagi: kruszonka ser

Komentarze
2012/09/25 19:09:59
Bardzo fajny przepis, a sernik wygląda smacznie. :) Pozdrawiam
-
Gość: , abvy78.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/03/23 15:16:28
budyń ma być już ugotowany na mleku czy dodać jako proszek?
-
2013/03/24 21:44:02
Przepraszam, że odpowiadam dopiero dzisiaj... Budyń trzeba dodać jako proszek.
Napisz proszę jak się udał sernik. :-)
-
Gość: justyna, public-gprs603341.centertel.pl
2013/10/27 18:35:32
Moja mama robi taki sam sernik i mogę bardzo polecić bo jest przepyszny zawsze kiedy jest okazja to ja proszę żeby mi zrobiła moja rodzina nie umie się oprzeć temu ciastu